Wednesday, 2 January 2013

"SAYA TAK SAKIT, JADI SAYA TAK PERLU AMBIL VITAMIN, MEMBAZIR!!!BAIK BELI BAJU ATAU UPGRADE HP..."

Pernah dengar statement macam tu? Memang ramai sangat yang beranggapan begitu. "Jangan ambil suplemen or vitamin. Nanti overdose nutrient dalam badan U. Orang sakit je yang perlu makan vitamin-vitamin ni" kata Siti kepada Nurul dengan penuh confident.



Sidang pembaca budiman, hakikatnya vitamin bukan untuk menyembuhkan penyakit. Vitamin berfungsi untuk menampung lompang-lompang nutrisi yang dialami oleh badan kita. Ramai yang salah anggapan bahawa vitamin adalah sama seperti ubat. Ubat sememangnya berfungsi untuk merawat penyakit, tetapi vitamin lebih kepada membantu untuk mengoptimumkan tahap kesihatan tubuh atau membantu tubuh untuk kekal sihat.
 
Analoginya seperti kereta. Kereta yang kita gunakankan jika diguna tanpa henti akan rosak akhirnya jika kita tidak diselenggara pada masa2 yang ditetapkan. Proses selenggara ini perlu untuk memastikan keadaan kereta sentiasa baik kerana proses selenggara dan proses membaiki kereta yang rosak harganya sangat2 berbeza. Kebanyakkan dari kita akan menyesal apabila keadaan kereta sudah berada ditahap kritikal atau apabila kereta betul2 rosak dan tidak dapat digunakanlagi  barulah tergesa-gesa hantar ke bengkel untuk diperiksa kerosakannya.
 
Begitu juga dengan tubuh kita, tubuh perlu 'diselenggara' agar ia kekal sihat dan bertenaga. Banyak faktor yang menyebabkan dewasa kini tubuh kita sangat memerlukan vitamin dan makanan tambahan. Anda boleh rujuk entry saya yang lepas DISINI. selagi tidak ada tanda2 kritikal, selagi itulah kita hanya memandang remeh soal 'maintenace' badan kita. Dari hari ke hari, usia kita semakin berganjak, keperluan tubuh berbeza dan kegunaan tubuh juga berbeza. Kita terdedah dengan pelbagai risiko pencemaran dan pelbagai risiko penyakit yang dari masa ke semasa sentiasa meningkat dikalangan masyarakat kita. Langit tidak selalu cerah. Jadi sediakan payung sebelum hujan. Jangan berkira kos untuk kesihatan kita kerana kos untuk merawat penyakit lebih tinggi, ditambah dengan derita yang kita alami. Memang tak berbaloi.
 
Jadi untuk tahun 2013 ini, mari kita berazam untuk sama2 menjaga kesihatan diri kita dan juga keluarga supaya kita dapat bekerja dengan lebih rajin dan beribadat dengan lebih sempurna.
 
Saya kongsikan dengan anda, satu set vitamin yang sangat sesuai untuk seisi keluarga iaitu SET OPTIMUM WELLNESS ATAU SET FAMILY WELLNESS.
 
Set ini terdiri daripada, ESP (Energizing Soy Protein), Vitamin C, Bcomplex dan Multivitamin @ Vitalea.

Ini WAJIB ada dirumah anda. Minuman soya lengkap khasiat tanpa gula, perisa atau bahan pengawet. Saya peminat setia minuman ini bukan kerana rasanya tetapi kerana khasiatnya yang tinggi. Berbaloi duit saya dan memang saya berpuas hati.

Ini vitamin antibodi. Ia membantu utk tingkatkan sistem pertahanan badan kita. Penting untuk gusi dan gigi juga untuk kulit cantik

Ini vitamin anti-stress atau vitamin mental.Kalau anda selalu ada mood swing, ini mmg sesuai sgt. Ia juga membantu menukarkan apa yang kita makan kepada tenaga ya, bukan lemak.

Yang ini memang sangat bagus.Kenapa? Mengandungi 19 nutrien-12 vitamin dan 7 mineral. Mana nak dapat 1 vitamin ada banyak khasiat. Sebab tu saiznya agak besar. Apa2 yang kita makan jika terkurang nutrisinya, Vitalea akan membantu untuk tampung kelompangan itu.

 
 
Jadi, fikirlah dan buat keputusan yang akan menguntungkan anda pada masa hadapan. Jikalau anda terlalu risaukan bajet, boleh hubungi saya untuk berbincang tentang set2 yang sesuai dengan bajet yang anda mahu. Anda boleh huungi saya di wawashaklee@gmail.com atau sms ke 017-2595032 untuk pertanyaan lanjut.

No comments:

Post a Comment