Thursday, 24 January 2013

ALLERGY DAN ALAHAN





" saya alah kepada habuk!!"
" saya alah kepada makanan laut, kalau makan mmg bengkak dan menggaru-garu lah saya sepanjang hari nanti.."


Sebenarnya apa alahan atau allergy ni yer? Semua perkara yang badan tak boleh terima adalah alahan atau allergy?
Alahan ni sebenarnya tindak balas sistem pertahanan badan yang tidak betul terhadap satu-satu bahan asing yang kebiasaannya tidak merbahaya. Alahan ini terjadi apabila bahan asing (allergen) ini masuk ke dalam darah.

Alahan ini berpunca daripada "stress" daripada badan kita yang:

  • Kekurangan Zat
  • Gangguan Emosi
  • Kekurangan Tidur
  • Infeksi
  • Penggunaan ubat-ubatan
Bahan asing @ allergen ini terdiri daripada debunga, debu, logam tertentu, kosmetik, bulu binatang, gigitan serangga, penicilin, aspirin, sebahagian makanan, additives dan bahan kimia dalam pencuci.

So, apa tanda2 orang yang ada alahan ni ye???
  • Ruam
  • Eczema
  • Bengkak-bengkak
  • Lelah
  • Demam
  • Sakit Kepala
  • Selsema
  • Resdung
  • Gangguan sistem penghadaman
Punca utama orang selalu ada alahan ni kebanyakannya sebab sel dalam badan mereka tak sihat, so sangat fragile dengan benda asing yang masuk dalam badan. Kemudian, most probably, mereka ini kekurangan Vitamin A, C dan E.

Erm, kalau dilihat, kesian sangat tengok orang yang ada alahan ni terutama yang ada Eczema tu. Asyik menggaru je. Kadang2, kepala dorang akan jadi bertapuk-tapuk kelemumur tebal. Kaki and tangan or anggota badan kadangkala ada kudis yang berulang-ulang dan susah nak kering. Kalau orang dewasa tu ok lah lagi, yang paling kasihan bila anak2 kecil yang ada alahan ni memang runsing ibubapa dibuatnya.

So, kalau anda nak tahu apa vitamin yang sesuai untuk penyakit alahan ni, boleh hubungi saya untuk penjelasan lanjut. Salam Hormat.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease. Penghantaran Shaklee Miri Sarawak, Brunei, Malaysia, Indonesia, China & Taiwan Jika anda berminat untuk membeli product Shaklee, boleh hubungi saya di: Email- wawashaklee@gmail.com Sms/Whatsapp - 017-2595032 Facebook - Wawa Eshoppe dan Kedai Puan Comel. Salam Hormat.

No comments:

Post a Comment