Wednesday, 22 February 2012

MARI KETAHUI TANDA-TANDA KEKURANGAN VITAMIN C DAN APA PERANAN VITAMIN C DALAM TUBUH BADAN KITA..=)

Assalam Para Pembaca dan Pengunjung blog saya yang dihormati dan dikasihi sekalian..=)

Amboi amboi amboi, lama betul saya tak update blog saya ni yer..dah ada labah2 nampak gayanya. Maaf sangat2 sbb kesibukan kerja di ofis membataskan waktu utk saya update blog kesayangan saya ni. Walau tak update blog, alhamdulillah bisnes tetap berjalan seperti biasa..Alhamdulillah 'ala kulli hal..=)

Ok,back to our main discussion today, mengenai tanda2 org yang kekurangan vitamin C,camner gayanyer yer...haaa,dibawah ni saya jelaskan pada anda ya..=) Antara tanda2nya:

-terdapat tanda2 lebam atau berbekas pada tubuh atau umpama bekas kena pukul
-gusi yang mudah berdarah setiap kali memberus gigi atau bila2 masa2 sahaja
-mudah letih, gigi cepat gugur (bukan daun je yg gugur,gigi pun ble gugur bak dedaunan kering gitiew..=p)
-saluran darah menjadi kecil dan mudah pecah
-luka lambat pulih dan mengalami penyakit kurang darah (anemia)

Saya sendiri dulu selalu ada kesan lebam2 macam akibat kena pukul or kesan jatuh,dulu ingatkan hantu gigit hahaha..rupanya kekurangan vitamin C...hihihihi...So,jom tengok pulak apa peri pentingnya Vitamin C dalam tubuh badan kita:

-membantu meninggikan taraf sistem pertahanan badan/sistem antibodi
-mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam
-membina dan membaiki tulang,gusi,gigi dan berperanan sebagai tisu penyambung atau pelekat tisu2 dalam badan
-perokok dan orang yang berdampingan dengan perokok
-membantu dalam proses penghadaman dan penyerapan zat besi
-individu yang cepat stress mmg memerlukan Vitamin C sbb ia berfungsi sbg anti stress
-antioksidan
bertindak sbg 'protector gate'-setiap masa perlu ada dalam badan kerana Vitamin C adalah jenis larut air
-mencegah penyakit barah
membentuk sel2 darah baru
membantu pemulihan luka dan kudis
membantu memulihkan selsema,resdung dan bersin diwaktu pagi

Perghhh,banyak giler peranan Vitamin C dalam badan kita!!Maksudnya,bila kita kurang Vitamin C ni, haa maka datanglah segala macam penyakit bila Vitamin C xdapat berfungsi dengan baik dalam badan.

Jadi jika anda berminat untuk membeli Vitamin C Shaklee dari saya, boleh hubungi saya di 017-2595032 atau emailkan kepada wawashaklee@gmail.com. Sampai jumpa lagi..=)

No comments:

Post a Comment